Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że nie ma osoby na świecie, która chociaż raz w życiu nie jadła ciastek. Te produkowane od wieków wypieki znane są każdemu. Przez stulecia stworzono niezliczone rodzaje słodyczy, warto wymienić ciastka kruche i miękkie, z dodatkami owoców lub orzechów, z polewami, galaretkami lub posypane cukrem. Marka [...]
Cynk – należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie (np. jako składnik lub aktywator enzymów). Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu [...]
Elektrolity to inaczej substancje, które są zdysocjowane w stanie krystalicznym lub dysocjujące w odpowiednim rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne [...]
Problemy ze stawami i ścięgnami to nie tylko domena osób starszych i profesjonalnych sportowców, mogą one dotknąć każdego, niezależnie od wieku, czy też poziomu aktywności. Polacy w Europie są w czołówce narodów, które zmagają się z chorobami zwyrodnieniowymi stawów. Z czego to wynika? W głównej mierze determinuje to wiek, wraz z którym spada [...]
Każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Jednak w obecnych czasach, gdzie tempo życia jest tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania [...]
Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]
[...] czemu produkty, takie jak tempeh i miso, są jej zdrowszą formą. Są one również łatwiejsze do strawienia. Tempeh w postaci nieprzetworzonej można kupić w dziale lodówek sklepów ze zdrową żywnością. Kiedy gotujesz na parze, obsmażasz lub grillujesz tempeh, nabiera on mięsnego smaku i konsystencji, które można wzmocnić odpowiednim sosem. [...]
Są pewne miejsca na świecie, gdzie mieszkańcy mogą się pochwalić wyjątkową długowiecznością. Zawdzięczają to swojemu stylowi życia, który zwykle oparty jest na regularnej aktywności, zdrowej diecie, a także utrzymywaniu szacunku do swojego organizmu i otoczenia. Długą żywotnością mogą się pochwalić mieszkańcy Okinawy. Przeciętna kobieta na [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
Początek roku dla wielu osób to okres realizacji postanowień noworocznych. Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest [...]
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]
Osteoporoza to choroba, która pojawia się, gdy spada gęstość mineralną kości. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn złamań w późniejszych latach. Na osteoporozę cierpią zarówno kobiety, jak i mężczyźni w różnym wieku, choć zdecydowana większość to osoby starsze. Z tego właśnie powodu ważne jest, by zadziałać prewencyjnie i jeszcze za młodu zadbać [...]
[...] do przysłowiowego lamusa, a doskonałym przykładem na ich zbędność są m.in. ciastka karmelowo-czekoladowe. „Przestarzałe” słodycze Kiedy skończyły się czasy pustych półek sklepowych, rynek spożywczy stopniowo zaczęły „zalewać” produkowane masowo czekolady, pralinki, cukierki, ciastka czy batony spoza granic kraju. Społeczna świadomość na temat [...]
Istnieje wiele różnych rodzajów bólu głowy i mają one zróżnicowane podłoża, a do ich terapii stosuje się różne środki. Zdecydowana większość dostępnych obecnie leków działa jednak tylko poprzez łagodzenie bólu, a mianowicie pozbywanie się objawu pewnych niekorzystnych zmian w organizmie, a nie wpływa na samą przyczynę wystąpienia [...]
[...] ciała i jednocześnie wyrzuty sumienia zaprojektowano nowe ciastka bez dodatku cukru oraz oleju palmowego. Nowa alternatywa dla wielbicieli słodyczy Powszechnie dostępne w sklepach ciastka z reguły upakowane są półproduktami niskiej jakości, aby móc jak najniższym kosztem wyprodukować jak największą ilość produktu końcowego. Niestety niska [...]
Ponad 90% przypadków raka skóry, jak szacują specjaliści, jest powodowane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe pochodzące z promieni słonecznych. Ekspozycja ta wzrosła w ostatnich latach, w dużej mierze ze względu na cieńszą warstwę ozonową atmosfery ziemskiej. Z powyższych przyczyn, badacze uważają, że najważniejsze są działania [...]
Wiosna i lato to dość trudne pory roku dla alergików. Kto nim jest, doskonale wie, jak uciążliwe może być życie w okresie pylenia poszczególnych roślin. Objawy uczuleń na różnego rodzaju pyłki roślin mogą być łagodne, ale również takie, że codzienne funkcjonowanie zamienia się w koszmar. Co więcej, alergie wcale nie muszą nam towarzyszyć przez [...]
Witaminy z grupy B stanowią bardzo interesujący z punktu widzenia fizjologii obiekt badań. Każda z nich reguluje dziesiątki jak nie setki przemian enzymatycznych. Zbiorczo mówi się, że witaminy B kontrolują metabolizm energetyczny i wytwarzanie związków aktywnych biologicznie, które wpływają na codzienne samopoczucie i poziom tak zwanej energii / [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
Wykorzystanie l-cytruliny zazwyczaj każdemu z nas kojarzy się z działaniem tzw. pompy mięśniowej. Oznacza to, że wykorzystanie suplementu z jej udziałem wpływa na zwiększoną syntezę tlenku azotu, a co za tym idzie, zwiększa się objętość tkanki mięśniowej na skutek napływającej krwi do pracującego mięśnia. Tego typu działanie daje znakomite [...]